Транспортираха бюлетините за президентските избори

Над 1 555 хил. лева са дадени за разпечатването на бюлетините

01.11.2016 | 10:56
Транспортираха бюлетините за президентските избори

Дни преди президентските избори започна транспортирането на бюлетините из цялата страна.

По-рано днес от печатницата на БНБ излязоха и последните камиони, натоварени с бюлетини за президентските избори. Самото транспортиране на изборните книжа започна още на 27 октомври. В по-голямата част от страната бюлетините са докарани. Съхраняват се в областните администрации под засилени мерки за сигурност.

А последните пратки, които ще тръгнат от печатницата на БНБ са предназначени за София Област и София-град. 

На 26 октомври пък е започнало транспортирането за референдума. Всеки един камион е придружен от група на областната администрация, пред които камионът се запечатва с оловен печат.

Придружаван от коли на жандармерията, камионът стига до областната администрация, където в специални помещения бюлетините остават на съхранение до деня на президентските избори. 

Кратка справка на сайта на ЦИК показва, че само за разпечатването на бюлетините са дадени над 1 555 хил. лева, като за изборите за президент са разпечатани над 7,9 млн. бюлетини. Всяка една от тях струва около 18 стотинки. 

15 стотинки пък струват бюлетините за референдума, а техният брой е около 7,5 млн. бюлетини.

"Специфичното е, че представителите на дадената Областна Администрация идват в печатницата на БНБ, приемат си бюлетините по опис. Подписват се на протокола. Бюлетините се натоварват на определеното превозно средство, след което се тръгва по маршрута от БНБ до съответната областна администрация с организиран полицейски съпровод. След приемането в определеното помещения на областната администрация за съхранение на изборните книжа и материали, се оставя там и се поема с полицейска охрана до разпределянето им по районните избирателни комисии и секционните комисии в страната", обясни инспектор Любомир Чанков ГД "Националната полиция".