ЦИК припомня: Гласуваме с V или X със син химикал

Членовете на СИК са длъжни да предложат и двете бюлетини

21.10.2016 | 17:49 Редактор: Ирина Георгиева
ЦИК припомня: Гласуваме с V или X със син химикал

ЦИК разясни отново правилата за гласуване. Според Комисията няма да има проблеми с поддаването на вота за президентските избори и националния референдум. И все пак, важно е да знаем какво трябва да направим преди да влезем в тъмната стаичка.

След като избирателят заяви желанието си да гласува за президент и вицепрезидент, както и за Национален референдум, той следва да бъде проверен дали фигурира в избирателния списък и има право да гласува във вота за "Дондуков" 2 и на Националния референдум, обясни Росица Матева от ЦИК.

"След, което се откъсва от кочана за гласуване бюлетина за изборите пред избирателя. Показва се, че няма нищо отбелязано на нея. Слага се печат върху бюлетината. Дава се на избирателя тази бюлетина. След, което даваме плик с бюлетина за гласуване на Националния референдум. След това с двете бюлетини отива да гласува в Кабинката за гласуване", уточни Матева

Предварително сгънати бюлетини са нередовни. В тъмната стаичка се гласува със син химикал с V или с X. Бюлетината се сгъва, така че да не се вижда вота, а същевременно мястото за поставяне на печати да остане свободно. 

Снимането в тъмната стаичка е забранено.

"След като се излезе от тъмната стаичка, се слага втори печат, подписва се отрязъка. Сверява се, че номерът й съответства на този от кочана. Връща се бюлетината на избирателя, за да се пусне в прозрачната кутия", поясни Матева.

Бюлетините за президентския вот се различават съществено от тези с националния референдум, а и листчето с 3 въпроса с националното допитване се поставя в плик. 

Ако сбъркате с избора, имате право да поискате нова бюлетина като не показвате сбъркания вот. 

Междувременно стана ясно, че ако има промяна на изборните секции извън граница е възможно оскъпяване и на вота.

Според експертите от ЦИК промените за броенето от квадратчето "Не подкрепям никого" няма особено голямо значение.

Членовете на СИК са длъжни да предложат и двете бюлетини.