Вместо фазани - хищници: Ловджии отстреляха 16 чакала

Чистката станала край село Игнатово, равнината "Златия"

28.01.2019 | 18:34 Редактор: Иван Берберов
Вместо фазани - хищници: Ловджии отстреляха 16 чакала

Тежък разгром на хищниците в равнината "Златия" нанесе ловната дружинка на северозападното село Игнатово. Само за ден стрелците повалиха 16 чакала и спасиха десетки птици и зайци от набезите на зверовете. Четата от Игнатово заедно с гости – общо 20 души, излязла в неделя на лов за фазани.

В тръстиките и гъсталаците край язовир "Липница" обаче ловджиите се натъкнали на цяло сборище чакали. "Решихме да прекратим търсенето на птици и да се заемем с хищниците", сподели шефът на дружинката Васил Борисов.

Ловците обградили храсталаците и горичките и започнали тоталното им прочистване, съобщава в. "Труд". След пет гонки и няколко часа стрелба като във военна операция на полесражението останали 16 ликвидирани чакали.

"Имаше поне още 2-3 паднали, но не можахме да ги открием в драките", каза Борисов. Най-много хищници – пет, покосил синът на председателя Николай Василев. В стрелбата участвала и една дама – Ана Василева, която ловува заедно със съпруга си Юлиян Василев.

"Районът е пълен с хищници, които нанасят големи загуби на кроткия дивеч – фазани, яребици и зайци. Нападат и сърни. Чакалите са най-много, но има и вълци. Затова в средата на февруари ще организираме хайка на всички дружинки в равнината "Златия". Трябва да прочистим полетата си преди пролетното разселване на фазани", заяви ловният надзирател Бранимир Видин.

Миналата година дружинката в Игнатово пусна на свобода 80 фазана, а в близките седмици ще разсели още 60 от красивите птици.

Снимка: в-к "Труд"

Харесайте Facebook страницата ни за още новини ТУК