Протест пред МОСВ срещу екологичната катастрофа в Босилеград и Кюстендил

Според демонстрантите институциите в България и Сърбия бездействат

16.01.2019 | 10:07 Редактор: Иван Берберов
Протест пред МОСВ срещу екологичната катастрофа в Босилеград и Кюстендил

Протест пред сградата на Министерството на околната среда и водите. Той е организиран от Инициативен комитет "За чиста природа" - Кюстендил и Сдружение "Балканка" във връзка с екологичната катастрофа в района на Босилеград и предстоящата в най-скоро време в района на Кюстендил. Част от демонстрантите бяха приети на среща  от екоминистъра Нено Димов.

Жители на Босилеград многократно протестираха заради замърсяване с тежки метали на реките и почвите в региона. Местните алармират, че двете мини за оловно-цинкова руда и бакър в селата Караманица и Мусул изливат отпадъчни води с тежки метали в река Драговищица, която се влива в българското течение на Струма. 

Според хората водата, почвата и въздухът в региона са замърсени, а институциите и в Сърбия, и в България бездействат.

"Тук сме, защото България 99 години вече мълчи за нашите проблеми. Преди обяд се борим със сръбския шовинизъм, следобяд се борим с българския нихилизъм", сподели Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR

Протестантите споделиха, че проблемът със замърсената река съществува от три години и според тях той ще се реши, когато има преговори със сръбските власти.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)