Вучич към България: Не бихте намерили по-близък приятел от Сърбия

Топло посрещане за сръбския президент от колегата му Румен Радев

23.02.2018 | 13:05 Редактор: Тодор Петров
Вучич към България: Не бихте намерили по-близък приятел от Сърбия

По-лоялни и близки приятели от Сърбия трудно бихте намерили, заяви сръбският президент Александър Вучич в София. Той е на официално посещение у нас по покана на държавния глава Румен Радев. 

Европейската перспектива на Западните Балкани и напредъка на Република Сърбия в преговорите за присъединяване към Европейския съюза са сред основните теми на разговорите.

Сръбската делегация беше посрещната с официална церемония пред катедралата "Александър Невски". След това Вучич и Радев поднесоха венци на Паметника на незнайния войн, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова.

По-късно в президентството Вучич коментира, че българското гостоприемство говори много за добрите отношения между двете страни. Бяха подписани споразумения, свързани със социалната политика, а след това двамата президенти дадоха брифинг.

Подкрепям да оставим в миналото това, което се е случило преди 130 години и да гледаме в бъдещото, защото сме братски народи. Това призова президентът на Сърбия.

Вучич каза още, че е разговарял открито и искрено с Радев по всички важни въпроси, касаещи двата народа. Сръбската страна е помолила България за сътрудничество в довършването на пътя до София.

Вучич изрази намерения да бъде модернизирана ЖП линията до Ниш. Той приветства интензивното навлизане на български бизнесмени на сръбския пазар.

Финансиране на български медии и подобряване на условията на живот на българското малцинство в Сърбия. Това са част от ангажиментите, които пое сръбският президент Александър Вучич на срещата си с президента Румен Радев на "Дондуков" 2. 

През април двамата с Румен Радев ще посетят Босилеград и Димитровград, за да се запознаят с проблемите на българското малцинство.

По-късно днес сръбският президент ще се срещне с външния министър Екатерина Захариева и председателя на парламента Цвета Караянчева.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)