Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30
още

Задържането на лекарите ни в Босилеград било провокация

Подобни действия са недопустими в 21 век, отсече Делян Дамяновски пред Bulgaria ON AIR

17.11.2017 | 20:09 Редактор: Василена Василева
Задържането на лекарите ни в Босилеград било провокация

Задържането на българските лекари в Босилеград беше проява на безобразие с цел провокация. Недопустимо е в 21 век, когато Сърбия изявява желание да бъде приета в Европейския съюз, да има такива рецидиви от миналото, посочи в студиото на "Денят ON AIR" изпълнителният директор на асоциацията на председателите на общински съвети Делян Дамяновски.

"В Културно-информационния център в Босилеград никога не са се правили операции. Там се извършваха единствено обикновенни рутинни прегледи, които не бяха свързани с изискванията за специални условия. С тези си действия Сърбия се опита да покаже, че без позволението на местните власти не може да се отиде там", категоричен бе той.

На 10 ноември трима български лекари от Първа градска болница бяха задържани в Босилеград. Медиците са преглеждали пациенти в Културно-информационния център в града. Тримата са участвали в хуманитарна инициатива за оказване на медицинска помощ на местното българско население. В момента, в който са започнали да преглеждат, на място пристигнали полицаи и ги арестували.

По-късно сръбските власти обясниха, че медиците ни нямали лиценз да извършват медицинска дейност в Центъра.

Пред Bulgaria ON AIR Делян Дамяновски отбеляза, че България от своя страна е реагирала бързо и адекватно на случващото се. 

"Иска ми се да вярвам, че задържането на медиците е било без знанието на централните сръбски власти. Това обаче ще разберем само, ако бъде посочен конкретният виновник на местно ниво и му бъде потърсена отговорност", допълни още гостът в студиото на Кузман Илиев.