След 6 месеца протести: Депутатите приеха Закона за личната помощ

Майките на деца с увреждания местят палатковия лагер от НС пред здравното министерство - ще искат реформа в ТЕЛК

06.12.2018 | 13:06 Редактор: Велислав Филипов
След 6 месеца протести: Депутатите приеха Закона за личната помощ

Социалната реформа за хората с увреждания е вече на финална права. След като вчера депутатите приеха Закона за хората с увреждания, днес това се случи и със Закона за личната помощ. Тези текстове бяха причината майките на деца с увреждания да протестират месеци наред.

Повече от 6 месеца, след като майките на деца с увреждания опънаха палатков лагер в знак на протест пред Народното събрание заради липсата на реформа в сферата, днес те ще напуснат мястото и протестите ще бъдат преустановени.

Депутатите изпълниха голяма част от техните искания с приемането на двата закона. Майките бяха особено емоционални, като те присъстваха на дебатите по закона в Народното събрание. Народните избраници пък се изправиха на крака, за да ги аплодират за усилията.

Все пак палатковият лагер не се преустановява, а само ще се премести - този път пред Министерството на здравеопазването. През януари майките ще застанат там на протест с искане за реформа на системата ТЕЛК.

Въпреки консенсуса около закона в пленарната зала, дебатът в НС не мина без политически нападки. От ГЕРБ нападнаха БСП, че Корнелия Нинова не е в зала, а именно тя е изготвила закона.

Но какво регламентира Законът за личната помощ? Текстовете в него обясняват кои хора ще могат да се ползват с лични асистенти и за колко време. От личен асистент ще могат да ползват хора с увреждания над 90% и деца с над 50% увреждания.

Въвежда се и индивидуална оценка на потребностите на човека с увреждания. При първа степен увреждане човекът ще има право да ползва личен асистент до 15 часа месечно, а при последна - 4-а степен - 148 часа на месец.

Снимка: Bulgaria ON AIR