Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Скептицизъм от БСП спрямо Закона за хората с увреждания

Ще се сблъскат с проблемите, с които са се сблъсквали и преди, заяви Георги Гьоков

05.12.2018 | 20:35 Редактор: Тодор Петров
Скептицизъм от БСП спрямо Закона за хората с увреждания

Депутатите приеха окончателно Закона за хората с увреждания, който заедно с тези за личната помощ и за социалните услуги бе причина за продължителните протести на майките. 

Работещ ли бъде обаче Законът за хората с увреждания? Депутатът от БСП Георги Гьоков, който е и зам.-председател на социалната комисия, е скептичен по въпроса. Той е резервиран към закона, тъй като по думите му законопроектът е бил изготвен под много сериозен натиск, който бил следствие от безхаберието към хората с увреждания.

"Социалната оценка се извършваше формално по редица причини. Сега закриваме едната агенция за хората с увреждания и откриваме нова агенция. Няма подготвени хора за това, тепърва ще ги обучаваме", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

"Първоначалната еуфория от повишеното финансово състояние ще отмине и хората ще се сблъскат с проблемите, с които са се сблъсквали и преди това", каза още Гьоков и добави, че липсва индивидуален подход в подпомагането.

Депутатът от БСП настоя, че трябва да се обърне внимание на личната помощ, тъй като по думите му тези хора са в крайно затруднено положение. 

"Надявам се, че този закон ще сработи. Всички предложения на майките се приеха и законопроектът е със съгласието на всички страни", посочи Гьоков в "Денят ON AIR".

Вижте видеото с целия разговор.