"Гражданска отговорност" - 800 лв. или обезщетение до 20 000 лв.

Близките на загиналия Иван трябва да получат 100 000 лв

05.11.2018 | 13:00 Редактор: Ивайло Николов

Лимит от 20 хиляди лева за обезщетенията при смърт в катастрофи. Според готвени промени в Кодекса на застраховане сумите за неимуществени вреди трябва да бъдат ограничени, в противен случай задължителната "Гражданска отговорност" може да скочи до 800 лв. за година.

Иван Димитров загива при пътен инцидент на магистрала "Хемус" докато помага на пострадали в друга катастрофа. Година и половина по-късно, след 3 неуспешни опита, делото за смъртта 44-годишния мъж все още не е започнало. 

Към момента близките на загиналите получават около 100 000 лева за причинените им неимуществни вреди - болка и страдание. 

С готвените промени 20 000 лв. може да получат само най-близките на загиналия, 15 000 - брат и сестра. 

Промяната се налага, след като ВКС реши да разшири кръга на хората, които могат да поискат обезщетение от застрахователя.

 Според бизнеса обаче тази практика ще отвори дупка около 1 милиард лева, които ще трябва да бъдат запълнени от крайния потребител. 

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. 

Вижте още във видеото.