Новата пленарна зала на депутатите - амфитеатрална и под стъклен купол

Замислени са официални ложи за патриарха, президента и вицепрезидента

02.10.2018 | 12:41 Редактор: Тодор Петров
Новата пленарна зала на депутатите - амфитеатрална и под стъклен купол

Показват новата пленарна зала, в която ще заседават депутатите. Тя е в сградата на бившия Партиен дом и още не е напълно завършена. 

Ремонтът започна преди почти две години. Очаква се залата да е готова след точно една година. Грубият строеж ще бъде завършен в средата на 2019 г., но след това трябва да бъдат монтирани всички необходими озвучителни системи, да бъдат преместени мебелите и да се създадат всички удобства за депутатите.

Залата ще бъде доста по-широка от другата, в която в момента работят народните представители. В нея ще има общо 270 места, а между банките ще има повече място и няма да се налага депутатите да стават, за да излезе техен колега. Столовете ще бъдат сини, а самите банки - от тъмен дъб.

Депутатските банки ще са в 12 реда, разположени амфитеатрално. В новата зала са замислени и официални ложи за патриарха, президента и вицепрезидента. 

Депутатите ще заседават под стъклен купол. Ремонтът на залата струва над 24 милиона лева. Забавил се е заради отстраняването на старата конструкция, на чието място се поставя стъкленият купол.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)