Пети ден продължава умъртвяването на болните животни в с. Шарково

Жителите се готвят за протест в сряда пред Народното събрание

16.07.2018 | 13:51 Редактор: Ивайло Николов
Пети ден продължава умъртвяването на болните животни в с. Шарково

Пети ден продължава умъртвяването на болните животни в село Шарково. Заради блокадите и протестите единственото оцеляло стадо е това на баба Дора. Днес тя ги изкара на паша, може би за последно.

Дали отново ще дойдат ветеринарите и ще продължи умъртвяването на животните все още не е ясно. Късно снощи по нареждане на премиера Бойко Борисов беше сформиран щаб, който да следи ситуацията с поголовното унищожаване на животните в Странджа. 

Умъртвените овце и кози в село Шарково до сега са близо 1200. Дойка е изгубила вече цялото си стадо от 800 животни. Жителите на населеното място се питат дали въобще има смисъл в този район да се продължава животновъдство.

Сред местните има информация, че ще бъдат обезщетени с 190 лв. за умъртвено животно. Имат обаче много въпроси към управляващите и се готвят за протест пред Народното събрание, който ще се проведе в сряда.

В селото има и други страхове. Според кметът животните се заравят само на три метра дълбочина, твърде близо до селото и има опасност от зараза. 

В ямболските села се очакват и експерти от Европейската комисия, които трябва да установят дали са адекватни взетите мерки за справяне с чумата.