Китай не позволи на Скатов да изкачи сам Еверест

Властите са категорични, че без шерп няма да допуснат алпинист до върха

19.05.2018 | 10:42 Редактор: Василена Василева
Китай не позволи на Скатов да изкачи сам Еверест

Kитайските власти спряха Атанас Скатов и не му позволиха да изкачи Еверест без шерп. Той води няколко дни преговори в Тингри, но без успех. Скатов е пристигнал на базовия лагер на връх Еверест (8848 м) с намерение да се опита да убеди службите на място да го пуснат да се катери сам към върха.

Китайските власти обаче не са разрешили той да тръгне без шерп. Мерките за сигурност са засилени изключително и те са категорични, че без шерп няма да допуснат алпинист до върха, пише "Сега", цитиран от Dnes.bg

"Базовият лагер е напълно празен, тъй като всички алпинисти са вече по горните лагери. Цял ден правя опити да намеря шерп на място, но удрям на камък. Накрая се е намери един, който ми поиска 10 000 долара - сума, с която не разполагам. При това положение се налага да си тръгна от Тибет. Много исках да кача връх Еверест още веднъж с посвещение и този път без кислород. Познавам маршрута и съм добре аклиматизиран. Гледам го срещу мен, времето е прекрасно вече няколко дни и още няколко ще е подходящо за качване. Направих всичко,което зависеше от мен, пробвах всякакви варианти, но властите в Тибет са непреклонни. Утре сутрин трябва да напусна лагера и да летя за Катманду. Съжалявам много", каза българският алпинист.

На 13 май сливенският лекар-веган се изкачи на Чо Ойю (8201) като част от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата от човек, който не консумира животинска храна.

Във визитката си той вече има шест изкачени осемхилядници, като е покорил два пъти Еверест. Така е той е номер две в тази класация след Боян Петров, който е изкачил 10 осемхилядници.

Снимка: Facebook