Приятели на Боян Петров организират поход от Княжево до Копитото в негова памет

По този маршрут алпинистът тренираше преди всеки връх

17.05.2018 | 15:37 Редактор: Василена Василева
Приятели на Боян Петров организират поход от Княжево до Копитото в негова памет

От Княжево до Копитото - всекидневният тренировъчен маршрут на Боян Петров, ще изминат негови приятели и съмишленици на 20 май. "Един солов играч ни накара да бъдем заедно докрай и да изкачим нашия си Еверест". Това написа жената на алпиниста след официалния край на операцията по издирването му. Шерпите намериха някои от вещите му, но Боян Петров завинаги остана на връх Шиша Пангма в Хималаите.

Инсулин, медицински комплект с няколко енергийни гела и фланелка. Това са единствените вещи, които ще напомнят за последното изкачване на Боян Петров. Но българинът, стъпил на най-много от върховете на света, ще остави трайна следа в съзнанието на мнозина. 

Приятелите му организират поход от Княжево до Копитото в негова памет. По този маршрут той тренираше преди всеки връх, а ние само слушахме с вдъхновение, спомнят си те.

Тепърва ще се търсят отговори за последната експедиция на Боян Петров. Има несъответствие в информацията относно това докъде е стигнал той всъщност.

Палатката беше намерена в лагер 2 на 12 май. Украински екип от алпинисти обаче по-рано съобщи, че видял отворената и полузасипана със сняг палатка на Петров в лагер 3. 

В Природонаучния музей ще има кът, който ще се посвети на работата на Боян Петров.