За кой ли път: Опасно мръсен въздух в София!

Отново драстично завишени норми на фините прахови частици

26.01.2018 | 13:00 Редактор: Тодор Петров
За кой ли път: Опасно мръсен въздух в София!

И днес опасно мръсен въздух в София. В пъти са превишени нивата на фини прахови частици. Да не използваме автомобилите си, призоваха от общината. 

На територията на почти цялата столица фините прахови частици са завишени с над 130 микрограма, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.

Лекарите съветват хората с респираторни заболявания, възрастните хора и малките деца, да избягват престоя на открито. Ако все пак се налага да излязат навън, препоръчително е да изберат маршрут, който да е далеч от големите софийски булеварди.

Столичният общински съвет прие мерките за справянето с мръсния въздух. Повечето от тях касаят транспорта в София. Окончателният вариант на мерките предвижда частична или пълна забрана за паркиране в "Синя" или "Зелена" зона, като ограничението няма да важи за хората, които живеят в тези райони.

Ще бъде въведен и "зеления" билет, който ще струва един лев и ще важи за целия градски транспорт. Кметът на София Йорданка Фандъкова призова днес столичани да слязат от автомобилите си и да се качат на градския транспорт, заради прогнозите за изключително мръсен въздух.