Столичната община ще крие каруците от евроделегатите

Въпреки планираната забрана за конските впрягове, ромите отказват да спазват новата регулация

29.10.2017 | 14:58 Редактор: Иван Берберов
Столичната община ще крие каруците от евроделегатите

Пълна забрана на движение на каруци с коне в София, обмислят от общината. Поводът за тази транспортна промяна е предстоящото европредседателство на България. Целта е около официалните делегати да не се движат конски впрягове, а общинарите ще засилят контрола. Предвидена е и глоба. 

В ромските махали обаче не гледат толкова последователно и категорично на планираната забрана и отказват да слязат от коня. 

Всеки ден виждаме стотици каруци из столичните булеварди – качват се на коня от деца и така докато могат. Въпреки че са навън и при дъжд, и при минусови температури, никой от ромите няма намерение да остави безмоторното си превозно средство. Те не виждат проблем да карат по едни от най-натоварените булеварди. Не се притесняват и от актовете на полицаите, тъй като сами признават, че често пропускат да ги плащат. 

За повечето от ромското население именно това е начинът, по който си вадят хляба. Ромските медиатори признават, че смяна на занаята в гетата не е невъзможна, но не е и лесна задача, тъй като пътят към по-високата квалификация работа е през образованието.