България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След побоя на тримата горски край Баня, напрежението в община Карлово расте

Местните жители се притесняват да не се повтори сценарият в Асеновград

18.10.2017 | 09:16 Редактор: Василена Василева
След побоя на тримата горски край Баня, напрежението в община Карлово расте

"Опасност да се повтори сценарият от Асеновград винаги има. Този сценарий вече се наблюдава в редица български градове. В северозападна България това вече е ежедневие, а за съжаление подобни случаи зачестяват и на територията на община Карлово", коментира пред Bulgaria ON AIR Светлозар Янков от ВМРО след като гтупа роми жестоко пребиха с колове и камъни служители на Горското стопанство в Хисаря.

В понеделник около 20.00 ч. те получили сигнал за незаконна сеч около землището на р. Стряма. Седем от служителите веднага отишли на място, за да проверят какво се случва. Там те видели 4 каруци, превозващи незаконно изсечен дървен материал. Три от каруците успели да се измъкнат, но една е била задържана.

Когато се опитали да потърсят отговорност на ромите, от близката махала пристигнали около 30 души, въоръжени с колове и камъни и нападнали служителите на Горското стопанство. Трима са пострадали. Единият, който е на около 30-годишна възраст, е със счупена на две места ръка. Друг е със счупена скула и хематоми по главата, а третият е настанен за лечение в пловдивска болница. 

По думите на местните жители хората в циганската махала създават много проблеми и са изключително агресивни.

"Това не е сблъсък на роми с българи, това е сблъсък на една етническа група с държавата. Във въпросните гета се наблюдава незаконно строителство, незаконно електричество, незаконно водоснабдяване. От началото на 90-те години държавата е абдикирала от тези квартали и това генерира подобен тип престъпност", каза още Светлозар Янков.

Той посочи, че около 80% от ромските къщи във въпросното гето са незаконни.

"От ВМРО Карлово искаме повишено внимание на органите на реда в ромските махали, особено в проблемните от тях, каквато е тази в гр. Баня. Ще настояваме за по-строги наказания при подобни престъпления, защото в момента, когато те са извършени от много хора, вината се разпределя помежду им. Трябва всеки да понесе отговорността си", заяви Бочо Бочев от ВМРО.

Веднага след като стана ясно за инцидента полиция и жандармерия влязоха в кв. "Стряма" на гр. Баня и иззеха над 40 кубика незаконен дървен материал. От Областната дирекция на полицията в Пловдив съобщиха, че заради побоя са задържани за 24 часа 8 младежи на 20-годишна възраст и още толкова непълнолетни. По случая вече е образувано досъдебно производство.