Деца няма да рекламират ГМО и нездравословни храни, решиха депутатите

Регламентират се и изскванията за търговия с храни от разстояние

26.10.2017 | 13:22 Редактор: Василена Василева
Деца няма да рекламират ГМО и нездравословни храни, решиха депутатите

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

На днешното пленарно заседание депутатите приеха изцяло нов Закон за храните, внесен от Министерския съвет. В гласуването участваха 132 народни представители, от които 102 бяха "за", 1 - "против", а 29 се въздържаха.

Със законопроекта за първи път се регламентират изискванията за търговия с храни от разстояние. Транспортирането на храни от животински, както и от неживотински произход като брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия ще се извършва само от регистрирани превозни средства, удостоверени със специален стикер.

Въвежда се и изрична забрана да се рекламират генетично модифицирани храни и такивва, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца, посредством реклами или търговски съобщения, насочени към детска аудитория, в които участват деца или представят деца, консумиращи тези храни. 

Също така се забранява и рекламирането на храни и напитки, съдържащи съставки и вещества с хранителен или физиологичен ефект като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

В закона е заложено повишаване на размера на санкциите, налагани за нарушение на разпоредбите в Закона.

А иначе с минута мълчание в памет на загиналите при наводненията в Бургаско започна заседанието днес.

От името на парламента председателят на Народното събрание Димитър Главчев изрази съпричастност и солидарност с болката на близките на загиналите.

Вчера наводнението в Община Камено отне три човешки живота, а една жена от Черни връх се издирва все още. 

Засегнати от пороите са селата Камено, Константиново, Трояново, Братово, Ливада, Русокастро, Равнец, Черни Връх, Полски извор, Тръстиково и южните квартали на Бургас. В някои места в областта количествата на валежите достигнаха до 100 л/кв.м.

Днес в Община Камено е обявен ден на траур в памет на жертвите на стихията.

От БСП поискаха да бъдат изслушани министрите, които са имали отношение към наводнението и причините за него, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева.