"Екоравновесие" спаси гладни улични кучета, затворени в дом на възрастен човек

Животните ще бъдат настанени за лечение в приют

21.09.2017 | 17:28 Редактор: Василена Василева

Екипи на общинската фирма "Екоравновесие" спасиха няколко кучета от имот в столичния квартал "Бояна". Животните бяха прибрани там от възрастен мъж, който искал да ги спаси, но вместо това ги оставил без грижа. 

Историята за бедстващите кучета ви разказахме след сигнал на граждани до Bulgaria ON AIR

Седмица по-късно откриваме кучетата отново в квартал "Бояна" още по-гладни и видимо болни. Въпреки желанието си да им помогне, като ги спаси от улицата, собственикът на имота не им е оставил нито вода, нито храна. В същото време е вързал част от тях, отнемайки им шанса да намерят какво да ядат навън. 

Заради всичко това Даниела Пехливанова и оператора Атанас Захариев се връщат отново там. Този път с представители на "Екоравновесие", Столичния инспекторат и Агенцията за безопасност на храните.

След кратката акция на екипите част от кучетата са заловени и отиват за лечение в общински приют, където ще бъдат хранени и обезпаразитени. След което ще бъдат осиновени или оставени в приюта.

От "Екоравновесие обещават" да ги сложат в една клетка, за да не ги стресират допълнително.

В къщата обаче остават кучетата, които не излязоха отвън, за да вземат от храната. Докато не открият собственика, екипите нямат право да влязат в имота.

По процедура, общинските власти съставиха протокол на собственика на къщата, като го призовават в 3-дневен срок да се яви, за да се разберат каква ще е съдбата на останалите кучета, които остават завързани в имота. 

Вариантите са два – да им предостави подходяща среда за отглеждане или доброволно да допусне екипите, за да ги отведат в приют. 

Докато се разбере колко от животните ще бъдат наистина спасени, от "Екоравновесие" призоваха всеки, който има възможност, да осинови някое от отведените животни.