12 хартиени удостоверения отпадат

Сред тях са тези за пенсии от НОИ и данни от БУЛСТАТ, свързани със семейно положение

23.08.2017 | 17:37 Редактор: Василена Василева
12 хартиени удостоверения отпадат

Осем удостоверения на хартиен носител се очаква да отпаднат до края на годината, а 4 – частично, стана ясно на брифинг в МС, предаде Dnes.bg. Те участват в няколкостотин административни услуги.

Председателят на Държавната агенция "Електронно управление" Росен Желязков каза, че сред удостоверенията, които ще отпаднат на хартия, са за пенсии от НОИ, за данни от БУЛСТАТ, свързани със семейно положение и др.

Той даде пример обаче, че удостоверения за граждански брак съществуват в дигитален вид от 2000 година насам, същото се отнася и за вписванията на имотни сделки. По тази причина ще има период, в който паралелно ще съществуват и тези на хартия.

Вицепремиерът Томислав Дончев определи работата по намаляване на административната тежест като "очовечаване" на административното обслужване. За целта се предвиждат два пакета промени – осигуряване на служебен достъп до тези регистри, които вече са електронизирани и промяна на режими и административни услуги в посока тяхното оптимизиране. Двата пакета изискват промяна на около 100 закона и 200 подзаконови нормативни акта.

По думите на Дончев със сигурност ще се наложи редуциране и пренасочване на служители, както и поемане на нови задължения от някои чиновници. Като резултат ще намалее времето за общуване с администрацията, което хората ще използват за работа или за почивка, заяви вицепремиерът.

Администрацията е лицето на държавата и ако лицето на държавата е намръщено или неприветливо, на база на това гражданинът си вади изводи за държавата, коментира още Дончев.

Той определи като безобразие т.нар. приемно време за гражданите, което означава, че гражданинът трябва да се съобразява с администрацията, а не обратното.

В процеса по намаляване на бюрокрацията самите министерства е трябвало да предложат мерки в тази посока.

Отличник в това отношение е Министерството на икономиката с над 100 предложения.

До тези промени се стигна, след като премиерът Бойко Борисов се разпореди министрите му да започнат война с тромавата администрация. Той им възложи и конкретен срок, в който да са направили анализ и да предложат конкретни мерки за решаването на проблемите.

"Всичко живо в министерства и агенции или ще работи в полза на гражданите и бизнеса, или ще си ходи", закани се преди време той.

Според него "войната ще е голяма, но ще надделеем", а отпорът от администрацията ще е силен, защото "тя от десетилетия така е свикнала да работи".

"Не мога да си обясня това спокойствие, да гледаш как хората висят по опашки, нервират се, тормозят се
и да чакаш със сила да дойде някой да те кара да го променяш", коментира Борисов.

Той смята, че това се случва, защото "заплатата им си върви, кутиите с бонбони и уискита си вървят и това е".