Бузлуджа скара депутатите. Кой да бъде собственик на паметника?

Цветан Цветанов предлага търг, на който да се явят всички заинтересовани да инвестират в монумента

12.07.2017 | 13:25 Редактор: Жанета Нейкова
Бузлуджа скара депутатите. Кой да бъде собственик на паметника?

Емблематичен партиен символ скара депутатите. Обединените патриоти и БСП спориха на кого трябва да е монументът на Бузлуджа - на държавата или само на една партия?

От формацията на Валери Симеонов категорично заявиха, че Бузлуджа не бива да се дава на социалистите. Според тях въпросната чиния трябва да бъде стопанисвана от държавата и да се превърне в музей на историята на България или да стане част от комплекс "Шипка". Те обясниха, че решението какво трябва да се случи с паметника, трябва да бъде взето от музейни работници и специалисти по история.

От БСП поясниха, че за момента държавата не е направила нищо за възстановяването на Бузлуджа и тя се руши именно по вина на изпълнителната власт. 

Те призоваха патриотите да се разберат с Бойко Борисов, тъй като са заедно в коалиционното управление и да вземат решение какво да се случи. Социалистите заявиха още, че са готови да поемат отговорността за паметника. 

От своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че законовият начин да се реши кой да стопанисва Бузлуджа е търг, на който да се явят всички заинтересовани лица, които искат да инвестират. 

Искри между управляващи и опозиция има и по още една тема: От БСП поискаха оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Те го нарекоха "опасен за демокрацията" и причината за тежкото изказване на левицата станаха законови промени, с които Радев настоява да се проверяват и пътниците в автомобила, а не само водачите.

Самият Радев обясни, че законовите промени са обсъждани отдавна и заяви, че не цялата левица, а само едно лице - Красимир Янков, иска неговата оставка.