България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скулптор: Кой ще ремонтира паметника на Бузлуджа? Неспасяем обект!

БСП да подкара своите милионери, а не пенсионери да излизат по улиците, посочи проф. Велислав Минеков пред Bulgaria ON AIR

23.06.2017 | 08:23 Редактор: Тодор Петров
Скулптор: Кой ще ремонтира паметника на Бузлуджа? Неспасяем обект!

БСП излиза на простест пред Министерския съвет, ако не си върне паметника на Бузлуджа безвъзмездно. Според скулптора проф. Велислав Минеков обаче, обектът е неспасяем и не може да рекламира нищо.

"Тези реставрации стават с пари. Кой ще даде парите? Вместо пенсионерите да излязат по улиците, по-добре БСП да подкара своите милионери и да заплатят един ремонт", коментира проф. Минеков в "България сутрин".

Скулпторът подчерта, че БСП и ГЕРБ са абсолютно единни в разрухата, която сме постигнали през годините. По думите му през цялото време на управлението на ГЕРБ не се е чул глас от БСП срещу унищожаването на културното ни наследство.

"Сградата е правена с народни пари. От учениците се събираше по едно левче и трябваше да ги дадем за тази сграда. Целта беше да бъде нещо като конгресен център. Как ще се използва това нещо, кой ще го използва? Конгресен център се поддържа много трудно, това е просто невъзможно", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

Политологът доц. Мария Пиргова отбеляза, че паметникът е на държавата и законите трябва да се спазват. Според нея БСП заема позиции тогава, когато на партията й е изгодно. 

"Не е въпросът в това, че Корнелия Нинова иска безвъзмездно Бузлуджа. Стама дума за това, че някой трябва да се погрижи за този паметник и той да не бъде съборен. Паметниците не трябва да се рушат", посочи тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"БСП първо трябва да се заеме с премахване на закона, според който старият социалистически режим е обявен за престъпен. Страшно много ползваме, но паметник на капитализма така и нямаме", каза още доц. Пиргова.