ГЕРБ предлагат нов референдум за мажоритарния вот

БСП, Патриотите и "Воля" с предложения за промени в избирателната система

21.06.2017 | 19:00 Редактор: Тодор Петров
ГЕРБ предлагат нов референдум за мажоритарния вот

Референдум след референдума. Почти всички политическите сили в 44-я парламент готвят свои предложения за промени в избирателната система. ГЕРБ дори обмислят ново национално допитване по темата мажоритарен вот, след като само преди дни народните представители отхвърлиха предложените промени в избирателната система.

След като два милиона и половина избиратели казаха "Да", а 121 народни представители - "Не" - мажоритарният вот остана в историята, но само за няколко дни. Сега от ГЕРБ обмислят нов референдум. Ако идеята се възприеме, новият референдум ще е с пет въпроса. Хората ще могат да избират с "Да" и "Не" между пет избирателни системи. 

Те са: два вида мажоритарна - с абсолютно и относително мнозинство, два вида смесена - по немски модел и с механично смесване, и сегашната пропорционална система, но с подобрения. 

Mеждувременно социолози вече съобщиха, че подкрепата за мажоритарния вот у нас драстично е намаляла. Все по-малко хора го подкрепят, докато отрицателното отношение по темата се е увеличило тройно. 

"БСП за България" и Обединените патриоти готвят свои законопроекти с предложения за промяна в избирателната система, които предстои да бъдат внесени в парламента. От "Воля" вече имат внесен законопроект по темата.

Репортаж на Методи Владимиров.