Нинова: Правителството на Борисов е правителство на подмяната!

Лидерът на БСП заяви, че ще гласуват против избора на правителството

04.05.2017 | 12:28 Редактор: Василена Василева
Нинова: Правителството на Борисов е правителство на подмяната!

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR 

Третото правителство на Бойко Борисов е правителство на подмяната, обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в дебати преди избора на новия кабинет.

Шефката на социалистите каза, че хората й ще гласуват против избора на правителството, защото то е подменило обещанията от предизборните програми на ГЕРБ и Обединените патриоти, предава Dnes.bg

Соцлидерката се спря подробно на разминаванията в предизборната и управленската програма на партиите в новата власт.

Тя напомни, че спешното вдигане на доходите се е трансформирало в покачване на доходите в края на мандата.

Нинова изброи неслучилите се обещания на патриотите - вдигане на пенсиите с 300 лв., падане на ДДС за лекарствата, изучаване на дисциплината патриотизъм, закон за българския език, гласуване само от завършлите основно образование и др.

"53 обещания и нито едно в новата програма на бъдещата коалиция. Само едно, но наполовина - създаване на министерство на демографията и българите в чужбина", изчисли Нинова.

Тя отчете, че от програмата на ГЕРБ е отпаднало обещанието да се бори срещу бедността.

"Г-н Борисов, сигурно знате, че въпреки обещанието, в програмата ви нито веднъж не се споменава думата бедност. Обратно - доходите ще растат някога в бъдещето. Дори увеличението на всички пенсии от програмата ви липсва", каза Нинова.

Тя открои и отпадането на обещанието резултатите от референдума да са водещи за ГЕРБ след изборите. Според нея отказа от това се дължало на факта, че патриотите са против, а властта се е оказала по-важна.

Нинова поздрави патриотите за отказа от искането си за излизане от ЕС.

"Четете стара програма", обърна се към нея Красимир Каракачанов и я атакува, че нейната партия преди няколко години е искала излизане от ЕС и НАТО, а Нинова му отвърна, че именно по времето на БСП България стана член на ЕС.

"Сега сте незаобиколим фактор, но се съмнявам, че ще влезете в следващия парламент с тази подмяна. Казвам го със съжаление, защото България има нужда от патриотична партия", обърна се Нинова към Каракачанов.