Деца от пловдивска градина с хранително отравяне

РЗИ и Агенцията по безопасност на храните проверяват случая

21.04.2017 | 14:05 Редактор: Тодор Петров
Деца от пловдивска градина с хранително отравяне

Над 15 деца в Пловдив са със съмнения за хранително отравяне. Едно от тях е настанено в Инфекциозната клиника. 

Всички те посещават една и съща детска градина, където днес от Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните извършиха проверки. 

Осем деца от лечебното заведение се оплакали от повръщане и разстройство вчера. Днес още пет деца се оплакват от същите симптоми. Вчера те са консумирали риба на фурна, гарнитура от боб и супа. 

Не е ясно дали храната е причина за проблема, тъй като никой от персонала няма симптомите. Над 140 деца посещават детската градина. Днес обаче са дошли едва половината от тях. 

Търси се контакт с родителите на отсъстващите, за да се провери дали и те имат някакви оплаквания

"Регионална здравна инспекция са минали днес, малко преди аз да дойда, като са взели проби от абсолютно всички дечица, които са тук днес, заедно с персонала, който работи тук.

Тече проверка от Областната агенция за безопасност на храните, като това, което е установила проверката до момента е, че всички хранителни продукти са в срок и са по българските държавни стандарти. 

Пробите, които те са взели, ще излязат следващата седмица – четвъртък или петък. Едва след излизането на тези проби и на окончателните резултати ще може да се даде мнение какъв е първоизточникът и каква е причината да се стигне до това състояние на тези, в случая, 13 дечица", каза кметът на район "Южен" Борислав Инчев.

Вижте още!