Хранително отравяне вкара в болница 21 деца от Сливенско

Основните съмнения са върху млякото, което учениците са консумирали

11.11.2016 | 15:25 Редактор: Тодор Петров
Хранително отравяне вкара в болница 21 деца от Сливенско

21 деца са в болница в Сливен със съмнения за хранително отравяне. Те са на възраст между 5 и 10 години и са от различни учебни заведения в градовете Шивачево и Твърдица. Състоянието им е стабилно, а експертите се съмняват че проблемът е в млякото, което децата са консумирали вчера.

Над 50 деца общо от детската градина в Шивачево и училища в различни населени места са били с остри стомашни болки. В болницата са приети 16 деца от Шивачево и 5 от Твърдица.

"Откъде да знаем от какво е. Сега от изследванията ще стане ясно. Дали е от каймата, дали е от млякото, дали е от краставиците. И ние не знаем. Всеки тръгнал да си прибира детето, те ги гледат – повръщат, все едно умрели са", споделя майка на едно от пострадалите деца.

Веднага след подадения сигнал са взети проби от храната, кухненските боксове и персонала, който е имал достъп до нея. От образователния инспекторат също очакват резултатите и по данни на директорите основните съмнения са в млякото.

На този етап не може да се каже точно къде е проблемът, а резултатите ще са готови най-рано в понеделник. Експертите установяват кое е общото между всички учебни заведения. Фирмата, доставяща хранителните продукти е посредник, а производител е друга фирма. Тепърва ще се установяват конкретните причини за отравянето на децата.