Доколко е безопасно месото, което ядем?

Щамове на бактерия, които са резистентни на няколко типа антибиотици могат да се предават на хора, които ядат полусурово месо

08.12.2015 | 17:17 Редактор: Ирина Георгиева
Доколко е безопасно месото, което ядем?

Щамове на бактерия, които са резистентни на няколко типа антибиотици могат да се предават на хора, които ядат полусурово месо, предупреди британското правителство, цитиранo от BBC. 

Бактериалните щамове, резистентни към няколко антибиотика могат да се крият в месото, което ядем. Те се появяват заради прекомерната употреба на антибиотици при отглеждането на животното, според рецензия на антимикробната резистентност.

Призив фермерите да намалят употребата на антибиотици при отглеждането на животните беше отправен и от световните учени след международна конференция в Китай. На нея беше обсъдена прекомерната употреба на антибиотици в земеделието и животновъдството. 

Ако ядем сурово или недобре сготвено месо, има риск - макар и малък - да хванем някоя от тези трудно лечими инфекции и да се разболеем.

Как това може да се случи?

Бактериите се развиват непрекъснато и могат да се "научат" как да се "скрият" от лекарствата, които използваме. Прекомерното използване на антибиотични лекарства може да доведе до резистентност. Редовната употреба на антибиотици в храната на животните създава идеални условия за появата на резистентни бактерии. Слабите, податливи бактерии умират, докато резистентните бактерии стават по-силни.

Хората могат да "прихванат" от тези бактерии, ако влязат в близък контакт с животните - това се отнася най-вече за животновъдите - както и тези, които консумират от заразеното месо.

Докато за повечето случаи на хранително отравяне, въпреки че са неприятни, не е нужно лечение, то при други може да се наложи приема на антибиотици. И ако бактерията вече е резистентна към тези лекарства, то лечението на инфекцията става трудно.

Как мога да проверя дали ям "безопасно" месо?

Месото трябва да е добре сготвено. Това убива всички бактерии. Полусуровото месо е източник на бактериални заболявания като цяло, пише BBC. Съхранявайте суровото месо отделно от другите продукти преди готвене и използвайте различни съдове, чинии и дъски за рязане, така че да се избегне "кръстосаното" замърсяване.

Някои доставчици на месо имат политика да не използват антибиотици при отглеждането на животни.

Защо животновъдите дават антибиотици на животните?

Антибиотиците се използват в селското стопанство за лечение на инфекции. Повечето животновъди обаче използват лекарствата превантивно при здрави животни, така че преждевременно да се избегне инфекция или като начин за стимулиране на наддаване на тегло (въпреки, че за това има забрана в Европа от 2006г.).

Тревожен е фактът, че някои важни антибиотици за хората се използват и за животните.

Миналият месец китайски изследователи откриха ген в бактерии, който ги прави резистентни на най-новите антибиотици, известни като полимиксини, използвани срещу станалите резистентни бактерии. 

Възможно ли е да се спре използването на антибиотици при отглеждането на животни?

Във Великобритания почти половината от всички антибиотици могат да се използват и в селското стопанство. Не може да се спре изцяло употребата на антибиотици в храната на животните - благодарение на тях се намалява заболяваемостта. Според експертите обаче тяхната употреба трябва да се ограничи.