Птичи грип: 8 страни забраниха вноса от Франция

Птици и яйца от Дордон са забранени за износ, съобщава Льо Монд

03.12.2015 | 22:53
Птичи грип: 8 страни забраниха вноса от Франция

Най-малко осем страни от Азия и Северна Африка затвориха границите си за френско птиче месо и производни продукти заради случаите на птичи грип в Дордон, съобщи АФП.

Съобщението бе направено от Лоик Евен, зам.-генерален директор по храните към Министерството на земеделието на Франция.

Южна Корея, Япония, Китай, Тайланд, Египет, Алжир, Мароко и Тунис съобщиха, че спират вноса на френско птиче месо, каза Лоик Евен, цитиран от АФП. Той добави, че списъкът „не е пълен“, но не включи нито една от останалите 27 страни от ЕС, нито – на този етап - страните от Персийския залив, които са сред основните вносители.

 

Още по темата

Забрана за износ

Птици и яйца от Дордон са забранени за износ, съобщава Льо Монд.

Правителството забрани в сряда експедицията на живи птици и яйца от целия департамент Дордон към другите страни от ЕС, съобщава Държавен вестник.

 

Забраната е придружена от ограничения на транспорта на френска територия на птици, пилета, яйца и птиче месо от 87 общини в Дордон, Южозападна Франция. Забраната включва и От-Виен. Мярката бе въведена в сила незабавно, на 2 декември.

Три огнища на птичи грип бяха открити в Дордон, от които две – в последните седмици. На място в 70 ферми се прави дезинфекция. Обособена е 10-километрова зона около трите огнища на зараза.

Първият потвърден случай бе в птицеферма в Бира – H5N1 – силно патогенен за птиците, съобщи Министерството на земеделието.

Две други ферми – в Дом и Сен-Пол-ла-Рош бяха заразени от щам на H5, който за момента не е идентифициран, пише Монд. Това накара властите да унищожат 14000 патици и 1000 гъски.

Една трета от френското производство на птиче месо, извън гъши дроб, е за износ, главно за Близкия изток и ЕС, според FranceAgriMer. От 2014 над 583000 тона птиче месо са продадени на цена над 1,1 млрд евро.

/Снимка: FranceAgriMer/