Проф. Тодор Кантарджиев: Бруцелозата може да бъде много опасна за здравето на хората

Има голям риск заболяването при заразения да се повтори, коментира директорът на Националния център за заразни и паразитни болести

12.08.2015 | 12:23 Редактор: Мариета Иванова
Проф. Тодор Кантарджиев: Бруцелозата може да бъде много опасна за здравето на хората

Бруцелозата може да бъде много опасна за здравето на хората и има голям риск заболяването отново да се повтори, коментира пред Радио Фокус проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Той потвърди, че 27 са към момента случаите на заразени хора с бруцелоза в страната. Очаква се днес да станат ясни резултатите от взети проби в плевенско.

„Лечението на бруцелозата е дълъг курс от антибиотици, които се дават или последователно, или в комбинация.

Правят се известни схеми, така че да се намали рискът от повторна поява на заболяването. За това заболяване е много характерно, че може да се появи отново по повод или без повод,“ добави експертът. Той допълни, че ако например следващата година  излекувалият се след прием на антибиотици човек се разболее от грип има риск от нова проява на заболяването бруцелоза.   Проф. Кантарджиев поясни, че симптомите на заболяването са висока температура, нощно изпотяване и загуба на тегло.

Той е категоричен, че ваксината срещу бруцелоза при животните е много опасна и води големи стопански загуби.

По отношение на установената зараза с антракс той заяви, че болестта не е сериозна заплаха, стига да се предприемат необходимите мерки. Проф. Кантарджиев подчерта, че месото и млякото трябва да са преминали добра термична обработка преди употреба, за да се избегне заразяване с антракс или бруцелоза.