Второ огнище на антракс е открито във Варненска област

Първото огнище бе открито в село Млада гвардия, където заради заболяването почина 53-годишен мъж

07.08.2015 | 10:49 Редактор: Ирина Георгиева
Второ огнище на антракс е открито във Варненска област

Огнище на антракс е открито и във варненското село Бозвелийско, потвърди началникът на РЗИ Варна д-р Дочка Михайлова пред радио "Фокус". Това е второто огнище на антракс, регистрирано в областта.

Първото огнище бе открито в село Млада гвардия, където заради заболяването почина 53-годишен мъж, както и три животни от населеното място.

В село Бозвелийско е регистрирана починала овца, като лабораторните проби са доказали заболяването антракс. По думите на директора на ОД БАБХ Варна д-р Даниел Денев предприети са всички мерки във връзка със случая, ваксинирани са над 500 животни, а над селото е наложена карантина.

На 4 август е проведено заседание на Кризисния щаб, на което са били набелязани съответните мерки. Починалото животно е било от стадо, отглеждано от мъж на 35 години от село Бозвелийско. Той за момента се чувства добре, допълни д-р Михайлова.

От Областната дирекция по безопасност на храните са поели случая и би трябвало вече да е започнала ваксинация на всички животни от село Бозвелийско, допълни д-р Михайлова.

Припомняме, че в началото на седмицата бе съобщено, че лабораторните резултати от кухните и на последните 10 обекта по Черноморието са отрицателни за наличие на антраксни спори. Затворена за момента остава единствено транжорната в квартал "Аспарухово", където се прави дезинфекция вече няколко пъти.