Радев: Стабилността на държавата гарантира правата на българите в чужбина

Президентът призова депутатите от 44-то НС да вземат по-добри решения за подобряване на националния суверенитет

11.04.2017 | 17:43 Редактор: Иван Берберов
Радев: Стабилността на държавата гарантира правата на българите в чужбина

Най-важната защита за правата на българските граждани в чужбина е да могат да се върнат в една работеща и защитена държава със стабилен политически имунитет, каза президентът Румен Радев в изявление днес. 

"На изборите през март видяхме проблеми, които не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес, а със целенасочени опити за систематично влияние върху обществото и политическия живот в страната", категоричен бе той.

Радев посочи, че в редица европейски държави, които даваме като пример за демокрация, има много по-строги условия за получаване на избирателно право. 

Според него общественият дебат, макар и целенасочено концентриран само върху предложенията за т.нар. уседналост, е извадил политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема.

"След години разхищаване на националния суверенитет поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворство днес са необходими отговорни и ефективни действия - законодателни и организационни", настоя президентът.

Президентът заяви това по темата за промяна на изборното право, чрез въвеждане на уседналост в държавата от 3 месеца преди право на глас за президентски и парламентарни избори. 

Радев, който свиква 44-то НС на 19 април, изрази надежда депутатите да намерят и по-добри решения от предложените в разумен и конструктивен диалог, отчитайки това, че принадлежим към европейското семейство.

Той изрази надежда и парламентът да излъчи работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. По думите му българите очакват мерки срещу "бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността, срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор".

Чуйте!

Вижте още!