Промяната на статута на Копривщица е обявена за незаконна

Общинарите нямат право и да искат отпадането на охранителната зона покрай града

31.03.2017 | 18:14 Редактор: Иван Берберов
Промяната на статута на Копривщица е обявена за незаконна

Заседанието на общинските съветници в Копривщица приключи. Те гласуваха с 10 гласа "За" отпадането на решението за промяна на статута на града. Един гласува с "Въздържал се" и това бе председателя на заседанието. 

Бе предложено въвеждането въпросите свързани с общия устройствен план да бъдат решавани чрез референдум.

Областният управител на София област отмени решението на общинските съветници от 17 март и го обяви за незаконно, тъй като не е в техните правомощия да премахват от статута на град Копривщица думите "архитектурен резерват".

Във функциите на общинарите също така не влиза правото да искат отпадането на охранителната зона около града, където не може да се строят сгради.

На предишното заседание от 17 март те са пожелали да се промени устройственият план, който единствено предвижда в следващите 20 години да се разширят гробищните паркове.

Общинските съветници заявиха, че биха желали да започнат да се строят жилищни кооперации и различни малки предприятия, но в унисон със специфичната архитектура.

Днес в София в 12 ч. имаше пресконференция, на която отново се проведе дебат по темата, в присъствието на представители на Регионалното и Министерство на културата. 

На пресконференцията казаха, че независимо какъв ще бъде статутът на град Копривщица и как ще бъде представен в плановите документи, това няма да повлияе на общо устройствения план.