Институциите преразглеждат решението за Копривщица

Очаква се градът да продължи да фигурира като архитектурно-исторически резерват

31.03.2017 | 13:40 Редактор: Тодор Петров
Институциите преразглеждат решението за Копривщица

Общинският съвет в Копривщица се събира, за да преразгледа решението, с което предлага градът да загуби статута си на "архитектурно-исторически резерват". То доведе до острата реакция на гражданите и властта. 

Интернет петиция в защита на Копривщица събра само за ден хиляди подписи. Преди заседанието общинарите дойдоха в София, за да обяснят мотивите за решението си.

На пресконференция се събраха представители на общинския съвет, кметът на Копривщица, регионалното министерство и Министерството на култура. Те стигнаха до единодушно решение, че става дума само за промяна на определението "архитектурен-исторически резерват" и той трябва да бъде заменен например с думите "недвижима културна ценност". 

Ако кметът на Копривщица не внесе искане за промяна на категоризацията, градът ще продължи да фигурира като "архитектурен-исторически резерват", съобщи репортер на Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че проблeмът е в общия устройствен план на града. В него се предвижда единствено развитие на гробищните паркове, като няма възможно за строителство на жилищни сгради и други постройки.

Днес в 17 часа в Копривщица общинските съветници отново ще гласуват решението, което са взели преди две седмици. Промяната на името и статута не означава, че Копривщица  вече няма да бъде защитена територия и ще отпадне специалният режим на строителство там.