Кметът на Копривщица е върнал решението на Общинския съвет

В града ще започне ново заседание, на което ще се обсъди какво следва оттук нататък

30.03.2017 | 13:35 Редактор: Жанета Нейкова
Кметът на Копривщица е върнал решението на Общинския съвет

Решението на Общинския съвет да бъде премахнат статутът на резерват на Копривщица взриви общественото мнение.

Кметът лично заяви пред Bulgaria ON AIR, че е върнал решението, взето от общинските съветници да отпадне статутът на Копривщица като архитектурен резерват. След броени часове в града ще започне ново заседание на Обществения съвет, на което ще бъде обсъдено какво ще се случи оттук нататък и дали тяхното решение ще бъде променено.

Копривщица е единственият град-музей още 1952 година, а 20 години по-късно е обявен и за архитектурен резерват. 

През 2016 година започва дискусия за това какво да бъде новото обществено градоустройство, което ще развие града в следващите 20 години.

През февруари обществените съветници, в присъствието на граждани, сред които и бизнесменът Радослав Янков, започват яростен отпор срещу желанието градът да продължи да бъде архитектурен резерват, което забранява възможности за строителство.

Въпросният бизнесмен Янков твърдо подкрепя отпадането на статута, тъй като иска да осъществи свои лични амбиции да построи различни имоти, ски писти и високо строителство, твърдят местни жители.

Държавният глава Румен Радев също остро осъди действията на общинските съветници: "Решението трябва да се спре незабавно! Всеки компромис ще е покушение срещу националната памет и културно наследство".

Кметът на града Генчо Герданов се закани, че със сигурност ще работи за това Копривщица да запази своя статут на архитектурен резерват. 

Репортер на Bulgaria ON AIR остава в града, за да проследи как ще протече днешното заседание на общинските съветници. 

Жителите на града са на противоположни мнения за това дали одобряват или не да се строят много по-високи и модерни сгради в града.