Сотир Цацаров поиска дисциплинарно освобождаване на трима прокурори

Внесеното предложение е заради допуснати нарушения на Кодекса на етичното поведение на българските магистрати

29.03.2017 | 14:22 Редактор: Жанета Нейкова
Сотир Цацаров поиска дисциплинарно освобождаване на трима прокурори

Гlавният прокурор Сотир Цацаров внесе днес предложения в прокурорската колегия на ВСС за уволненията на трима прокурори, предава Dnes.bg

Той е поискал образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова – административен ръководител, районен прокурор на Районна прокуратура във Варна, Милена Даскалова – заместник- районен прокурор на Районна прокуратура – Варна, и Чавдар Чавдаров – заместник- районен прокурор на Районна прокуратура в Кърджали.

Предложенията са заради допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт.

Главният прокурор е отправил предложение дисциплинарните състави да поискат от Прокурорската колегия на ВСС тримата магистрати да бъдат отстранени от длъжност.

Искането на Цацаров са в резултат на извършена проверка инспектората на ВКП, образувана по сигнал на прокурори от Специализираното звено "Антикорупция" в СГП.

В хода на проверката във Варна е констатирано, че на 11 декември 2016 г. жена се е оплакала в полицията, че мъжът, с когото преди години е живяла на семейни начала и е баща на двете й деца, е отправил закана с убийство.

Мъжът е осъждан за убийството на първата си съпруга.

Прокурор Цветанка Гетова в качеството си на административен ръководител изпратила в районното дежурният прокурор с указания да участва в разпита на пострадалата.

Малко по-късно в сградата на районното управление пристигнали Гетова и заместничката й Милена Даскалова провели среща с Началника на Първо РПУ, от когото се поинтересували за хода на разследването по делото за закана с убийство.

Веднага след това влезли в кабинета, в който разследващият полицай и дежурният прокурор провеждали разпита на пострадалата и го прекъснали, като прочели записаното до момента в протокола за разпит.

След като се запознали с текста в протокола, воден до този момент Даскалова заявила, че не е установено изпълнителното деяние.

Дежурният прокурор обяснил, че разпитът все още не е приключил и предстои да бъдат установени тези обстоятелства. Това провокирало намесата на Гетова и Даскалова, които започнали да задават въпроси на свидетелката.

Цялата статия прочетете в Dnes.bg