Прокурорите в Румъния с над 50% одобрение

Данните бяха представени от ръководителя на румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши в София

16.03.2017 | 17:30 Редактор: Мария Аладжова
Прокурорите в Румъния с над 50% одобрение

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов разкритикува модела на правораздаване у нас, като го нарече "благотворителен". Позицията си той изрази по време на конференция с ръководителя на румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши.

През 2006 г. в северната ни съседка е имало 360 ВИП обвиняеми. 10 години по-късно разследваните представители на властта са били 1273. Миналата година отвъд Дунава са осъдени 870 министри, депутати, съдии и хора на ръководни държавни длъжности.

В бюджета на северната ни съседка са влезли 660 млн. европари, конфискувани от имуществото на ВИП подсъдимите. Повече от 90% от делата на румънската антикорупционна агенция получават окончателни осъдителни присъди, подчерта Кьовеши.

Тя отбеляза, че одобрението на работата на спецпрокурорите сред румънците е над 50% и отхвърли твърденията, че службата ѝ е използвана за политическа маша.

В залата не присъства нито един от политиците, които ще се явят на предстоящите парламентарни избори. Не дойде нито един представител на прокуратурата, а във Висшия съдебен съвет по същото време бе насрочено заседание на пленума, въпреки молбата на организаторите то да се отложи за следобед.