С 50 лева се увеличават годишните такси за всички студенти в Техническия университетт

Промяната влиза в сила от следващата учебна година

07.03.2017 | 18:20 Редактор: Иван Берберов
С 50 лева се увеличават годишните такси за всички студенти в Техническия университетт

Мартин и Симеон са бъдещи студенти в специалност Телекомуникации в Техническия университет в София. Мартин е 12-клас в Технологично училище „Електронни системи” и иска да се развива в проектирането на така наречените „умни къщи“, затова се е насочил към тази специалност. А Симеон е дошъл от Македония и си представя бъдещето в създаването на компютърни игри.

"Аз съм се насочил към AMBERT-системите, които комбинират хардуер, софтуер и мрежи", каза Мартин Върбанов.

"Най-голема липса е това, шо игрите днес се повече требва заплащане, за да победиш, отколкото играта да ти е интересна. Моята цел е това да се промени", обясни студентът от Македония Симеон Арсов.

И двамата разбиват мита за това, че новозавършилите искат големи заплати още от първия ден. За тях в началото на кариерите си ще е по-важно да натрупат опит. 

Друг студент - Ангел, вече е завършил бакалавърската си степен и се насочва към собствен бизнес. Участва и в разработването на български спортен автомобил, според него и България предлага достатъчно възможности за реализация.

"За мен средата я има, дори е благоприятна, просто, както винаги, не достигат финансите.", казва Ангел. 

"Разбира се има и такива, които напускат страната ни, търсят препитание в чужбина, но по наши сведения това са малък брой завършващи. Реализацията на нашите студенти се движи между 60% и 90% за различните направления.", обясни проф. дтн инж. Георги Михов, ректор на ТУ.

Вижте още във видеото: