Проучване на "Алфа Рисърч": 2% разлика между ГЕРБ и БСП

В парламента влизат още "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", смятат социолозите

27.02.2017 | 14:15 Редактор: Тодор Петров
Проучване на

В началото на предизборната кампания - интригата за изхода от вота стъпва на поредицата от малки дистанции между формациите. Това показва националното-представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 16-23 февруари. 

Разликата между първите две партии ГЕРБ и БСП е близо 2%. Останалите три формации, които влизат в парламента според социолозите са "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" на Веселин Марешки. 

На 0,1% под бариерата остава Реформаторският блок. 

Близо 70% от запитаните твърдят, че със сигурност ще гласуват на 26 март, а повече от половината вече са взели решение за кого ще гласуват. 

Коментираният вариант за широка коалиция на управление ГЕРБ и БСП след изборите среща едва 5% подкрепа.

Настоящото изследване е проведено в периода 16 – 23 февруари 2017г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.
 
Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.