България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Отбраняващият се и претендентът - основният сблъсък на изборите

Единият говори с повече числа, другият - с повече популизъм, коментира Първан Симеонов

27.02.2017 | 10:30 Редактор: Мария Аладжова
Отбраняващият се и претендентът - основният сблъсък на изборите

Дебатът между Зорница Русинова от ГЕРБ и Георги Гьоков от БСП е класически, в него "ролите" са разпределени - отбраняващият се и нападащият.

"От една страна имаме управление, което е леко в отбранителна поза и говори с фактология, от другата страна имаме претендент, който е в нападение, и използва по-скоро повече яркост", коментира социологът Първан Симеонов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. 

"Естествено отбраняващият се говори с повече числа, претендентът говори с повече популизъм. Винаги е така. В общи линии такива дебати възпроизвеждат логиката, която щабовете са наредили", отбеляза той.

По думите му популизмът вече не е само политически стил, а си е направо цяло политическо движение. Той обаче подчерта, че БСП не е толкова популистка, колкото консервативна партия, съдейки по приоритетите, за които говорят социалистите в предизборната си кампания. 

Културният антрополог проф. Ивайло Дичев пък коментира, че със своя протекционизъм БСП затваря хоризонта, противно на очакванията за една лява партия, която трябва "да накара хората да се вълнуват, да искат нещо".

Неговият прочит на популизма е, че разчита да внуши на хората, че живея във възможно най-лошия свят, с което да подхранва страховете.

А относно основния сблъсък между двете водещи сили за гласовете на избирателите, проф. Дичев коментира: "Измести се тематиката към някакви въображаеми неща. Започнахме пак да се борим "за" комунизма, "против" комунизма - някакви такива неща от 90-те години, които мисля, че бяхме забравили. Международната политика влезе много силно тук - "за" Русия, "против" Русия, какво можем ние да решим по отношение на големия сблъсък? Такива фатназми, теми, които ни изместват от конкретното, реалното".

Пълният разговор - във видеото!