Машинното гласуване отпада за изборите на 26 март

Фирма "Лирекс" не може да достави машините навреме

26.02.2017 | 11:00 Редактор: Жанета Нейкова
Машинното гласуване отпада за изборите на 26 март

Машинно гласуване на предстоящия вот на 26 март няма да има. Това стана ясно късно снощи, след заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Обществената поръчка беше прекратена. Основната причината ЦИК да я прекрати е това, че машините не могат да бъдат доставени навреме, това е посочила фирма "Лирекс".

Днес от компанията пуснаха специално изявление, в което обясняват, че невъзможността да доставят машините в срок е свързана с факта, че част от компонентите не могат да бъдат произведени навреме. 

"Въпреки огромното ни желание, усилията на екипа и многобройните разговори за откриване на вариант за по-ранна доставка от различни места, за съжаление такъв брой нови компоненти не е наличен и не могат да бъдат осигурени в нужния срок", заявяват от "Лирекс".

"Лирекс" не може да гарантира и, че ще достави всички необходими машини за гласуването и извън България.

Фирмата е разбрала също, че не може да осигури и паравани, зад които да се гласува. Това беше изтъкнато вчера на заседанието на ЦИК, на което бе взето окончателното решение за прекратяване на обществената поръчка.  

Дали ще се стигне до оспорване на вота, заради липсата на машинно гласуване, на този етап не може да се отговори. 

Петър Славов от "Нова република" внесе жалба срещу решението на ЦИК да няма машини във всички секции и така машинното гласуване стана задължително.

Очаква се Централната избирателна комисия да въведе повече разяснения по казуса дали може да се пусне нова обществена поръчка.

Това, обаче, е малко вероятно, тъй като говорителят на ЦИК Камелия Нейкова заяви миналата седмица пред Bulgaria ON AIR, че сроковете вече са твърде съкратени.