Столично училище на бунт срещу инвеститорски намерения

Родителите на ученици събираха подписка, притеснени от слух за строителството на 10-етажна сграда в школото

14.02.2017 | 22:05 Редактор: Ирина Георгиева
Столично училище на бунт срещу инвеститорски намерения

Родители и учители се притесняват, че план за изграждане на сграда до 139-то училище "Захарий Круша" ще засенчи класните стаи, а шумът ще пречи на учебния процес.

Преди 1989 година в спорния имот било предвидено да се построи стол и разширение за 139-то Основно училище. Това обаче не се случва и през 1997 г. с решение на Столичния общински съвет - част от двора на училището е продаден на частен инвеститор. След което в него е построена двуетажна офис сграда. 

Днес родители на ученици събират подписка, притеснени от слух за строителството на 10-етажна сграда в имота. 

"Десет етажна сграда с три входа - притеснява ни, че дворът и в момента е изключително малък. Децата няма къде да играят. Училището е натъпкано в малка площ, не достига и в момента площта на училището, децата са принудени да учат в столовата", коментира Галя Христова, родител.

Училищното ръководство също е притеснено от евентуалния строеж, а междувременно търси решение за разширяване на настоящата сградата, защото вече е тясна за 517 деца. 

"Ще дойде момент, както се строят детски градини, да има нужда и от училища в София и не е добре родителите да ги връщаме, при положение, че са родили деца на нашата държава. 
Ще стане същото с училищата - от раждането трябва да се търси училище", заяви и директорът на 139-то училище "Захарий Круша" Румяна Дончева.

Христо е бивш ученик в 139-то основно училище, а днес децата му учат там, спомня си, че като малък е играл футбол на вече частния терен.

"Трябва да измислят някакво адекватно решение, където се казва, за да спасят децата. Хайде сега ги вдигат бързо блоковете, но тук ще бъде ад поне 6 месеца – година", смята Христов.

Биляна също живее в съседство. Снощи чула за инвестиционното намерение. Според нея е неуместно да се стои толкова висока сграда, защото в района има много подпочвени води. 

"Нашето слънце ще бъде закрито и къщата ще остане в сянка. Притеснява ни това, че ще има нови хора, нови живущи и трафикът в квартала и паркирането ще стане още по затруднено", заяви Биляна.

Според кмета на район "Лозенец" инвеститорски намерения има, но те са на много далечен етап от издаване на разрешение за строеж. 

"Нямаме документи – каква ще е сграда, каква планира да е този инвеститор, да бъде сградата. Максималната височина кота-корниз на сградите в този район може да бъде 20м., аз не виждам някой да може да побере 10 етажа в 20 метра", обясни кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков.

Инвеститорът на имота, съобщи за Bulgaria ON AIR, че намерения за строеж има, но тепърва предстои документалното оформяне и изготвянето на проект за сградата, която според тях, ще бъде в рамките на разрешеното от закона. От компанията отклониха поканата ни за интервю.