Предложение: Адресът да не е водещ за прием в паралелки по изкуствата

То е внесено в Столичния общински съвет от работна група с участието на Регионалното управление на образованието в София

03.02.2017 | 22:14 Редактор: Ирина Георгиева
Предложение: Адресът да не е водещ за прием в паралелки по изкуствата

Адресът на родителите да не е водещ критерий за приема на 70% от първолаците в паралелки с разширено изучаване на изобразително изкуство, музика и хореография в общински училища. Такова предложение е внесено в Столичния общински съвет от работна група с участието на Регионалното управление на образованието в София.

Това стана ясно на среща между служебния министър на образованието и науката Николай Денков и директорката на 144-то Средно училище "Народни будители" Величка Николова, съобщи пресцентърът на МОН.

Повод за разговора са били опасенията на училищата с паралелки по изкуствата, че приемът в първи и осми клас за новата учебна година ще бъде затруднен.

На срещата отново е било подчертано, че училищата с такива паралелки няма да правят проверка на способностите на децата, тъй като това противоречи на Закона за предучилищното и училищното образование. "Като служебно правителство, ще изпълняваме закона такъв, какъвто е", е заявил министър Денков.

По предварително утвърдени от педагогическия съвет правила обаче от кандидатите ще може да се иска информация за предишни изяви на децата в съответната област. Такива са например участия в конкурси, концерти, групи по интереси в детските градини и други подобни дейности.

За да се осигури пълноценно обучение в хореографските паралелки след седми клас в общинските училища, ще се търси възможност за добавяне на нова професия в Списъка на професиите в професионалното образование и обучение. Това ще позволи учениците да завършват не само с диплома за средно образование, но и с удостоверение за професионална квалификация, посочват от МОН.

Четете още новини в Dnes.bg