Казусът с пръстовия отпечатък в болниците продължава да се заплита

Днес Здравното министерство, НЗОК и представители на пациентски организации спориха трябва ли той да продължи да се ползва

10.02.2017 | 13:23 Редактор: Ирина Георгиева
Казусът с пръстовия отпечатък в болниците продължава да се заплита

Казусът с пръстовия отпечатък в болниците - отново във фокуса на институциите. Днес Здравното министерство, НЗОК и представители на пациентски организации спориха трябва ли той да продължи да се ползва за прием в болниците. 

Служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев встъпи в длъжност с категоричната позиция, че е против приемът в лечебни заведения да става с пръстовите отпечатъци и в първата си публична изява в Здравното министерство, той определи пръстовия идентификатор като "правно и икономическо нищо". Заради това не закъсня и срещата между него и засегнатите по делото, което се води във Върховния административен съд (ВАС) за пръстовите идентификатори.

От участниците в срещата стана ясно, че позицията им е да се изчака решението на ВАС. От Министерство на здравеопазването все още не са излезли с официалната позиция, тъй като и здравният министър не даде изявление след събитието. 

Същевременно шефът на НЗОК обяви, че подкрепя позицията да се изчака решението на съда. Той обясни, че периодът от въвеждането на пръстовия идентификатор е твърде малък, за да се даде категоричен отговор дали има спестени пари. Позицията им към момента е, че не се вижда икономически ефект от него или да са намалели хоспитализациите.

От НЗОК допълниха още, че във варианта, в който пръстовият идентификатор остане, това означава, че той ще трябва да бъде въведен и в извънболничната помощ, което според тях ще създаде финансови и технически затруднения.

Чуйте: