Кои са основните проблеми на винопроизводителите?

Трудностите обаче не помрачиха отбелязването на Трифон Зарезан в Куклен

01.02.2017 | 21:56 Редактор: Ирина Георгиева
Кои са основните проблеми на винопроизводителите?

Ниска цена на гроздето и липса на интерес сред младите към производството на вино са проблемите, с които се сблъскват лозарите в България. Това обаче не помрачи днешния празник в Куклен. Там по стар стил беше отбелязан Трифон Зарезан.

С хоро от площада в Куклен започна празничното шествие към лозята извън града. Винопроизводителите признаха обаче, че срещат много трудности.

"Цената на гроздето е много ниска. Почти не може да се печели. Вино можеш да произведеш 200-300 тона, обаче като няма на кой да го продадеш...”, сподели винопроизводителят Маньо Манев.

Според Маньо Манев са необходими субсидии, за да оцелее лозарството у нас. Проблем е и липсата на интерес у по- младите хора към отрасъла. 

"Дай им компютрите, телефоните, цял ден да щракат. Младите не пият вино. Пият водка, уиски. По дискотеките вино не се пие", каза още Манев.

По традиция най-възрастният винар в Куклен - 90-годишният Димитър Павлов, заряза лозята. 

"Символизира започването на полската работа по трайните насаждения. Поливането с вино се прави, за да е по-добра реколтата", заяви Павлов.

"Надяваме се с дебелия сняг тази година да има много добра реколта, лозята да са здрави", добави кметът на Куклен Мария Белчева.

В Пловдивския регион се произвежда най-вече червено вино. Част от продукцията се изнася по целия свят. Дори в Китай.