Трифон Зарезан или Свети Валентин?

Православната църква отбелязва Успение на св. Кирил Славянобългарски

14.02.2016 | 11:11 Редактор: Мария Аладжова
Трифон Зарезан или Свети Валентин?

Днес цялата страна отбелязва традиционния за България Ден на лозаря, а влюбените празнуват католическия Свети Валентин или деня на влюбените.

Православната църква чества Успение на Св. Кирил Славянобългарски (Константин - Кирил Философ). Той създава славянската азбука и превежда свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи.

У нас Денят на лозаря започна в Търговище с празнична литургия в храма "Свети Иван Рилски". След нея лозарите ще се съберат в село Баячево, където ще се проведе Празника на виното, съобщи БНР.

В района на Търговище се отглеждат над 10 000 декара лозя, като 80% от тях са бели сортове, разказват местните.

Обичаят повелява днес винарите да излязат на полето, където да срежат няколко пръчки, да полеят корените на лозата с вино и да я благославят с думите "Колкото капки, толкоз коли грозде".

Свети Валентин, когото почита католическата църква, е роден в Италия. Той е бил християнски епископ, живял по времето на император Марк Авелий Клавдий Втори.

Императорът е наложил забрана на войниците да сключват брак с идеята, че нямайки семейства, те ще са по-отдадени на битките. Епископ Валентин обаче нарушавал тази забрана, като венчавал тайно влюбените, а впоследствие е обявен и за техен закрилник. 

Свети Валентин е обезглавен през 270 г., а малко след това е канонизиран.