България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Р. Славова: Минимум 50% от ракията идва от сивия сектор

Много е важно какви съставки се слагат, за да се произведе дадена ракия, коментира инж. Кр. Коев

29.12.2015 | 12:33 Редактор: Ирина Георгиева
Р. Славова: Минимум 50% от ракията идва от сивия сектор

Минимум 50% от ракията идва от сивия сектор, а близо 120 млн. лева не влизат в хазната. Това коментира председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки Ралица Скорчева-Славова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Тя посъветва да се пие алкохол само с доказан произход - платени такси, акцизи, да се знае каква е суровината, има проследяващи кодове на бутилката. 

"Ясни цифри има само за периода през 2013г., когато само 13 000 семейства са декларирали и платили домашната си ракия. Нали разбирате, че това не отговаря на истината. 13 000 човека са платили акциза за 30 литра домашна употреба. Говорим за нашата култура - на човек от населението с изключително приятна култура на консумация в България се падат по 1 литър и 400 грама алкохол на година." - поясни Славова.

Още по темата

Производството на ракия в домашни условия не бива да се демонизира, а трябва да се спазва закона, подчерта Славова.

"Баща ми произвежда ракия, но го прави спазвайки закона. Той си плаща акциза. Произвежда 30 литра, които са за лична консумация - от неговата градина, неговото лозе. В случая, който заостря вниманието имаме незаконен алкохол - не знаем кой и как го е произвел. Тук говорим за контрол и за самоконтрол." - коментира Славова по повод случая, при който четирима души загинаха при употребата на некачествена ракия.

Много е важно какви съставки се слагат, за да се произведе дадената ракия, добави от своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Според него най-важна е именно изходната суровина, от която тези казанджии законни или незаконни произвеждат алкохола.

"Това е най-важното нещо - дали ще са плодове, дали те ще са цели, зрели или гнили. Второ - когато тръгне ракията да тече от казана - първата фракция, която е около литър и половина - два - на него му се свиди и не я маха, а трябва, защото в него е най-голямата концентрация на метилов алкохол, а той е най-вреден. На приказки всички я изхвърлят, но не е така." - коментира инж. Коев.

Законът, който съществува от 2008г. е ясен, подчерта Славова.

"Може да си произведеш до 30 литра за домашна употреба от собствена реколта и те биват облагани с облекчен данък, акциз. Над 30 литра за домашна употреба се налага акцизът, който важи за всички алкохолни напитки - 4,40 лева за 1 литър 40 градуса алкохол." - поясни Славова.

Дялът на сивия сектор е голям, смята Славова.

"Да, има производители - така наречените казанджии, но не трябва да се поставят всички под общ знаменател. Те под прикритието на традицията на българина да произвежда ракия, произвежда масово, продава се. Не е законно да се продава този алкохол." - добави Славова.

През 2009г. имаше проблем с изкупуването на гроздето, но този проблем се отрегулира, коментира инж. Коев. 

"За гроздето - една част от гроздето, действително постъпва в къщите на хората, които имат право до 1 тон грозде да го преработят за домашна употреба, за да произведат вино и ракия. Но вече оттам натам колко от това вино и ракия консумират изцяло и каква част продават - този контрол липсва." - добави инж. Коев.

Има регулация, а през последните няколко години нямаше смъртен случай, поясно инж. Коев.

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Philip_Ganev
преди 7 години
Аз не мога да разбера Скорчева като каква се изявява ??!Не е производител на вино или ракия , внася известни марки уиски и водка , даже не ги внася тя , фирмата е британска. Тази жена няма понятие от производство на ракия , винопроизводство, ферментационни процеси, летливост на алкохола при висока температура и тн . Даже не съм сигурен дали е виждала казан за ракия или само на снимка?? Убеден съм, че някой търговски представител на бг винпром знае повече от нея за производството и търговията с ракия.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
evgeni.p.tomov
преди 8 години
Земята е моя, плодовете са мои, дървата са мои. Какво, как и колко си произвеждам в личното си стопанство за собствена консумация си е лично моя работа. Сигнализирай за неуместен коментар