БЧК започна раздаването на хранителни помощи

От тях ще могат да се възползват социално слабите хора

01.02.2017 | 21:12 Редактор: Ирина Георгиева
БЧК започна раздаването на хранителни помощи

Българският Червен кръст (БЧК) започна раздаването на хранителни продукти на социално слаби. В Бургас те поискаха в хранителните пакети да бъде включено и олио. Само в морския град от помощта ще се възползват близо 3 000 души. 

Единственият пункт в центъра на Бургас отвори около обяд. Още в първия ден пред сградата се събраха над 100 души. От БЧК увериха, че храна ще има за всички: 

"Това е количеството, което получава един човек. Има захар, ориз, десет пакета брашно, четири кутии вафли, три кутии гювеч, конфитюр от сливи, шест месни консерви - говеждо, компот, две кутии и седем пакета спагети", коментира директорът на БЧК-Бургас Виолета Радева.

За трета поредна година помощ получава и 65-годишната Мария Янчева. Понякога взема само част от храната.

"Няма да взема пюре и гювеч. А как ще нося? Няма кой да помага. Като качество дали ми харесват продуктите? Гювеч затова не исках да вземам. Той май е стар", заяви Янчева.

"Абсолютно са годни продуктите. За всеки един продукт има сертификат за качество. Всеки продукт идва с документи. Гювечът също си има срок на годност. Идват документи при нас и Агенция по безопасност на храните винаги е на място при получаване на продуктите", обясни Анелия Григорова, отговорник "Пункт".

Мария разказва, че продуктите й стигат за два - три месеца. Тя взе консервите с гювеч от пункта, но ги подари на чакащите отвън. 

БЧК ще раздава храни до средата на март. Дотогава ще събира и мнение за желанията на хората. Най-желаният продукт в Бургас е олиото.

"В следващия транш на останалите продукти, които имаме да разпределим, може и да има този вид артикул, но не съм убедена. Не мога да кажа", заяви Радева.

От БЧК обясниха, че предстои включването на още девет продукта в помощния пакет. Дали олиото ще попадне сред тях, предстои да разберем.

Още в репортажа на кореспондентите ни в Бургас: