Слагат проследяващи устройства на кучетата спасители

Целта е по-ефективна работа на четириногите

30.01.2017 | 11:30 Редактор: Мария Аладжова
Слагат проследяващи устройства на кучетата спасители

Кучетата спасители към планинската служба вече ще бъдат с проследяващи устройства. Какво е да работиш в екип с четириногите спасители и колко опасни са човешките грешки в планината?

Вече 5 години Стоян и Аргон са едно семейство с обща кауза – да спасяват човешки животи. Повече от 40 години планината е дом за инструктора по спасяване. Признава, че работата при инциденти е немислима без помощници като Аргон. Съвсем отскоро четириногите спасители вече са и със проследяващи устройства, които ще помогнат при спасителните акции.

"То тръгва и когато търси може да се отдалечи на километър дори и повече. По този начин с въпросния тракер ние проследяваме къде отива кучето“, обяснява Стоян пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Същото смята Екатерина Ковачева. Тя е сред спасителите доброволци и не крие, че комуникацията с кучето е от огромно значение.

А работата в планината никак не е лесна – признават спасителите, повечето от тях помнят инцидентите доживот.

Човекът е безсилен пред природата – твърдят те. Затова съветват любители на планината да не пренебрегват добрата екипировка и да се вслушват в съветите на спасителната служба.