Кучета спасители търсят попадналите в беда в планината

По време на операции четириногите покриват 4 пъти по-голям периметър от човека на терен

18.01.2017 | 19:50 Редактор: Мария Аладжова
Кучета спасители търсят попадналите в беда в планината

Четвърта степен на лавинна опасност е обявена днес за планините Витоша, Пирин, Рила и средна Стара Планина. В случай на инцидент в планината, освен наличните екипи от Планинската спасителна служба, за да помогнат на пострадалите, се включиха и четириногите спасители.

Специалният отряд от 23 спасителни кучета в България е бърз, смел, ефективен. Спасителите казват, че дори кучето е по-добър колега, защото на него може да се разчита в по-голяма степен.

В края на месеца се очаква затопляне по планинските склонове, именно тогава е и най- голямата опасност за туристите, търсещи силни преживявания извън обработените писти.

При спасителна акция в планината най-важен е факторът време, именно това е и най-ценното качество на кучетата спасители - те покриват 4 пъти по-голям периметър от човека на терен по време на операции. Минусът обаче е в дългото време, нужно за обучение.

Сред кучетата спасители е и Спартак, който е на 5 години, но все още не е участвал в спасителна операция. Въпреки това може да надуши човек, затрупан под 5 метра сняг.

Вижте още: