България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Как да се предпазим от лавина?

Алпинистът Красимир Стоянов и д-р Момчил Панайотов с ценни съвети срещу снежния капан пред Bulgaria ON AIR

10.01.2017 | 08:15 Редактор: Луиза Божинова
Как да се предпазим от лавина?

Първото нещо, с което човек трябва да се съобразява, отивайки в планината, е информацията, която може да събере преди това. Стандартна практика за алпийските страни е лавинният бюлетин, който е изработен от експерти и дава ясни и конкретни препоръки. В България този бюлетин го няма.

Това каза експертът по лавинна безопасност д-р Момчил Панайотов в предаването "България сутрин". В ефир беше показан лавинен тест, а един от създателите му е алпинистът и планински спасител Красимир Стоянов, който също гостува в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"Този тест го направихме преди няколко години, за да може да е най-разбираемото средство за хората, които имат отношение към зимната планина. Постарахме се, събирайки опита на водещи специалисти от света, да ползваме някои от информациите им", поясни Стоянов.

Тестът от едната страна има няколко въпроса, а от другата е скала, която е разграфена в зависимост от степента на лавинна опасност.

Припомняме, че на 6 януари млад мъж загина в района на Седемте рилски езера, затрупан от лавина. В момента метеорологичните условия в планината са много лоши, а лавинната опасност е значителна.

След набавянето на информация, идва ред на оборудването и екипировката. Лавинният уред например е радио уред, който непрекъснато излъчва сигнал. Специалистите обясниха, че се пуска рано сутринта, когато влизаме в планината.

"Ако случайно човек бъде затрупан от лавина, неговите приятели могат да пуснат същия уред в режим на търсене, много бързо да намерят къде е затрупан човекът и да го извадят", посочи д-р Момчил Панайотов.

"Хората трябва да имат тези уреди и да тренират с тях", настоя Красимир Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: