Над 2 млрд. лв. са стрували Коледа и Нова година на българите

От началото на декември около 450 млн. лв. са отишли за подаръци, храна и пътувания

05.01.2017 | 21:30 Редактор: Луиза Божинова
Над 2 млрд. лв. са стрували Коледа и Нова година на българите

Коледа и Нова година са стрували на българите 2 милиарда и 200 милиона лева. Това показват предварителни данни на анализаторите, съобщени в "Новините ON AIR". От началото на декември около 450 млн. лв. от парите на българите са отишли за подаръци, храна и пътувания.

Похарчените за празниците пари са с 10% повече от миналата година. Най-ударно е било харченето около 23 декември. На ден разходите са стигали до 200 млн. лв.

За храна българите са похарчили по празниците малко над 1 милиард лева. Средната сума, която са отделили за подаръци пък е около 225 лв.

Най-предпочитаните подаръци за Рождество Христово са играчките (20%), следват облекло (18%) и на трето място се подрежда делът на електроника (12%). А като най-предпочитан подарък е така наречения "умен часовник".

Голям дял от разходите са направени от поръчки по интернет. Почти всеки трети българин е пазарувал онлайн.

А колко хора са избрали да пътуват по празниците?

Традиционно голяма част от българите предпочитат да прекарат празниците на път. Над 500 хиляди българи са били на почивки у нас и в чужбина, показват данните. От тях 108 хиляди са били на ваканция в чужбина, а 412 хиляди души са избрали планински курорти, спа хотели или къщи за гости в България. Като разходите за това са били 298 млн. лв. Така работещите българи са развързали кесията, за да отпразнуват дните около Коледа и Нова година.

Оказва се още, че почивката за близо 28 000 българи още не е свършила. Толкова са удължили ваканцията си и през тази седмица и ще се върнат на работа на 9 януари.